Dermapen, çeşitli cilt lekelerinin tedavisinde kullanılan, başarılı sonuçlar elde edilebilen bir cilt yenileme yöntemidir. Kollajen dokunun artırılması amacıyla sıklıkla yüz, saç, el ve boyun bölgesinde kullanılan Dermapen yöntemi; vücuda yenilenmesi için gerekli uyarıyı verir, onarım hızını ve gücünü arttırır. Dermapen, pratik, acısız, kalıcı ve tehlikesizdir. Bu nedenle hastalar tarafından son dönemde sıkça tercih edilen cilt yenileme yöntemlerinden biri haline gelmiştir.
Dermapen tedavisi; sivilce izlerinden, geniş gözeneklere; ince çizgilerden, güneş lekelerine birçok cilt sorunun tedavisinde kullanılan başarılı bir yöntemdir. Çevresel koşullardan zarar görmüş, yıpranmış ciltlerin yenilenmesi, daha sağlıklı bir görünüme kavuşması için de tercih edilebilecek Dermapen’in tercih edildiği alanlar şunlardır:
● Güneş, sivilce vb. nedeniyle oluşmuş cilt lekeleri,
● Çatlaklar,
● Saç dökülmesi,
● İnce çizgiler ve ciltteki yaşlanma belirtileri,
● Büyük gözenekler.
● Çukurlaşmalar,
● Yara izleri,
● Sarkma,
● Göz çevresinde torbalanma ve morluk
Dermapen, cerrahi bir müdahale değildir. Cildi yenilemek amacıyla uygulanan bu teknik, cinsiyet fark etmeksizin herkese uygulanabilir. Cilt sorunu yaşayan bireyler, cilt tipi ne olursa olsun gönül rahatlığı ile Dermapen işlemi yaptırabilir. Nitekim bireyin öyküsünde ağır dermatolojik rahatsızlıklar varsa doktora danışmalı, uygun görüldüğü takdirde işlem yaptırılmalıdır.
Dermapen uygulanacak kişinin önce işlem görecek cilt bölgesi dezenfekte edilir. Daha sonra işlemin hissini azaltmak için anestezik krem sürülür ve işleme başlanır.
Dermapen cihazının ucunda bulunan çok sayıda mikro iğne, cilt yüzeyinde son derece ufak delikler açar. 0,5 ila 2,5 mm uzunluğundaki iğneler ile belirlenen bölgeye 1 cm²’de ortalama 250 ila 500 mikro delikler açılır. Vücut, bunu bir ‘yaralanma’ olarak algılayıp iyileştirme sürecini başlatır. Yaraların iyileşmesi için vücut o bölgede kan dolaşımı arttırır; hyalüronik asit ve kollajen ile sorunlu bölge yenilenmeye başlar. Doktorunuzun tercihine bağlı olarak işlem sırasında ekstra serum vb. kullanılabilir. Ortalama bir saat süren uygulamanın ardından hastanın gözlem altında tutulması gerekmez, hastaneden ayrılabilir.
Uygulama boyunca önemsenecek boyutta kanamalar yaşanmaz, hasta herhangi bir acı hissetmez. Minimum seviyede epidermal hasar verilmesinin ardından cilt, kendisini yenilenme sürecine sokar. Vücudun bir yarayı iyileştirme işlevi ile aynı olan bu işlev ciltteki sorunları gidermeye yardımcı olur. Yeterli sayıda uygulamanın ardından şikayet edilen cilt sorunundan tam anlamıyla kurtulmak mümkündür.
Dermapen tedavisinin etkisi, cilt sorununa da bağlı olarak ortalama 6 hafta sonunda gözle görülecek seviyeye gelir. Dermapen’in yenileme etkisi maksimum 3 ay sürmektedir. 3 ayın ardından cilt yara iyileştirme görevine son verir, hasta en net sonucu bu sürecin ardından görür.
Dermapen tedavisinin kaç seans uygulanacağı, kişinin cilt sorununa ve iyileşme eğilimine göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle net bir sayı vermek mümkün değildir. Bunun dışında cilt lekeleri için ortalama 3 ila 6 seans arasında uygulama gerçekleştirilir; ciltte yeterli iyileşme görülmediği takdirde seans sayısı 12’ye kadar çıkarılabilir. İki seans arasında hastanın beklemesi gereken süre ise ortalama 1 ila 4 haftadır. Bu konuda da karar mercii yine doktorunuz olacaktır.
Uygulamanın gerçekleşmesinin ardından hasta günlük hayatına rahatça geri dönebilir, günlük aktivitelerini gerçekleştirirken herhangi bir sorun yaşamaz. Nitekim uygulama sonrasında ciltte hafif pembeleşme görülebilir. Cildin yapısına ve toleransına da bağlı olarak ufak kanamalar gerçekleşebilir. Bunlar endişelenilmemesi gereken, normal süreçlerdir. Hastanın cildinde ortalama 6 saat sonra pembeleşme, kanama ve yanma büyük oranda azalır; bir ya da iki günde şikayetler ortadan kalkar.
● Cilt güneşten korunmalı, bunun için gerekli önlemler alınmalı,
● Aşırı terleme sebep olacak spor vb. aktivitelerden kaçınılmalı,
● Sauna, hamam, solaryum gibi sıcak ve ciltte değişikliğe sebep olacak uygulamalardan uzak durulmalı,
● Sıcak duş alınmamalıdır.